Zielona herbata jaśminowa – dlaczego warto pić?

0
14

Herbata ma niesłychanie wiele odmian – czerwona, biała, zielona, czarna, a każda z nich może występować z wieloma różnymi dodatkami. Jednym z nich jest jaśmin, który od wieków uważa się za doskonałe uzupełnienie tego naparu. To harmonijna, inspirująca mieszanka, którą równoważy mocny zapach kwiatów jaśminu z subtelnym smakiem zielonej herbaty.

Proces produkcji i walory smakowe
Herbata jaśminowa produkowana jest na południu Chin przy granicy z Wietnamem, gdzie znajdują się plantacje jaśminu. Jest wytwarzana na bazie herbaty zielonej, do której dodawane są nieotwarte pąki kwiatów jaśminu, zbierane w ciągu dnia. Kiedy w nocy temperatura spada, pąki się otwierają i aromat jaśminu wnika w liście. Następnie jaśmin jest odsiewany, a cały proces powtarza się przez co najmniej trzy noce, aby ten wspaniały zapach dokładnie wniknął w herbatę. Napar ten ma bardzo delikatny, słodki i lekko jaśminowy posmak i orzeźwiający aromat.

Herbaciana moc jaśminu
Jeśli lubimy zapach jaśminu, picie herbaty z jego dodatkiem będzie ogromną przyjemnością dla zmysłów. Już jedna filiżanka może poprawić samopoczucie oraz zadziałać na nas uspokajająco i odprężająco.

Jaśminowy aromat wydobywający się z herbaty zmniejszy drzemiące napięcie i stres. Olejki jaśminowe potrafią także eliminować zmęczenie i senność.

Ponadto zielona herbata z dodatkiem jaśminu działa oczyszczająco na organizm, wspomagając usuwanie zbędnych toksyn.

Warto zaznaczyć, że jaśmin uważany jest za lekki afrodyzjak. Herbata z jego dodatkiem doskonale nadaje się do picia w towarzystwie ukochanej osoby.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here