Wielkanoc w stylu fit. 7 skutecznych rad, jak nie przytyć w święta!

Wielkanoc w stylu fit. 7 skutecznych rad, jak nie przytyć w święta!

Czy święta zawsze oznaczają dodatkowe kilogramy? Jak przetrwać Wielkanoc i nie przytyć? Konrad Gaca, znany specjalista żywieniowy, który odchudził tysiące Polaków, podpowiada, jak uniknąć nadprogramowych kilogramów w tym szczególnym czasie.

Święta Wielkiej Nocy powinny upłynąć w atmosferze spokoju i wypoczynku. Ci, którzy walczą o doskonałą sylwetkę na lato często jednak obawiają się pokus świątecznych smakołyków i przybrania na wadze, dlatego święta stają się dla nich pasmem wyrzutów sumienia.

Moi pacjenci często boją się o to, jak przetrwają święta. Martwią się, że przez wszechobecne smakołyki kuchni tradycyjnej przerwą dietę i zniweczą cały sukces w odchudzaniu, jaki do tej pory osiągnęli – mówi Konrad Gaca, ekspert ds. leczenia otyłości, twórca metody Mądrego Odchudzania GACA SYSTEM. Tłumaczę wtedy, że wszystko zależy od nastawienia i… planu. Wiele osób oddycha z ulgą, gdy dowiaduje się, że święta można spędzić w wersji fit i dzięki temu nie martwić się o swoją figurę.

Oto 7 zasad Konrada Gacy, które sprawią, że w te święta nie przytyjesz ani trochę!

  1. Przygotuj potrawy wielkanocne w wersji fit!
    Ogranicz sól i cukier, przygotuj lżejsze wersje tradycyjnych potraw. Przepisów jest całe mnóstwo! Znajdziesz je np. w książce „Kuchnia Fit” Konrada Gacy.

  1. Wypij szklankę wody z cytryną przed jedzeniem
    Przed posiłkiem Konrad Gaca poleca wypić szklankę wody z cytryną. Taki napój sprawi, że zjemy nieco mniej, a dodatkowo metabolizm zostanie przyspieszony – mówi ekspert. Ten prosty trik można stosować przed każdym posiłkiem.

  1. Nie biesiaduj przez cały dzień. Zamiast 1 posiłku w ciągu dnia – 4 lub 5
    Choć święta sprzyjają całodziennemu siedzeniu przy stole, warto mimo wszystko postawić na regularne posiłki o stałych porach. Praktyka niejedzenia przez cały dzień z powodu zaplanowanej, wieczornej kolacji lub śniadania, które przeciągnie się na wiele godzin, nie jest dobrym pomysłem – ostrzega Gaca. To prosta droga to wilczego głodu, przez który zjemy na ostatni posiłek o wiele za dużo. Wielkanoc to szczególny czas, ale nie warto z tego powodu rozregulowywać swojego metabolizmu. Regularność to podstawa!

  1. Jedz na małych talerzach
    W ten sposób można łatwo oszukać mózg i… żołądek! Średnia porcja mięsa lub sałatki będzie wyglądała znacznie okazalej na mniejszym talerzu i dzięki temu zjemy mniej bez poczucia straty.

  1. Zrezygnuj z alkoholu
    Napoje alkoholowe sprzyjają nie tylko tyciu, ale także odwodnieniu, którego przykre skutki odczuwamy znacznie dłużej – ostrzega specjalista żywieniowy. Dlatego jeśli zależy nam na szczupłej sylwetce, warto zrezygnować ze spożywania alkoholu.

  1. Bądź aktywna! Także w święta
    Święta nie muszą oznaczać braku ruchu. Jeśli na co dzień jesteśmy aktywni, to nie ma powodu, żeby rezygnować z tego w czasie świąt – mówi Konrad Gaca. Codzienny spacer albo jazda na rowerze pomogą nam przyspieszyć metabolizm. Zabierz rodzinę na wielkanocny spacer i razem cieszcie się aktywnością!

  1. Nieustannie się motywuj
    Cały czas pamiętaj o swoim celu, który ma związek z odchudzaniem. Nie traktuj świąt jako przerwy w odchudzaniu – masz przed sobą marzenie, które już niebawem może się spełnić, jeśli tylko będziesz konsekwentna! Miej w zasięgu ręki zdjęcie lub cytat, który Cię motywuje. Często przypominaj sobie o tym, do czego dążysz.

Święta nie muszą skończyć się dietetyczną katastrofą – wystarczy jedynie nie tracić głowy i przestrzegać kilku zasad. To pozwoli Ci zachować szczupłą sylwetkę i bez obaw zasiadać do wielkanocnego stołu. Pamiętajmy, że Święta Wielkiej Nocy trwają tylko kilka dni i warto zawalczyć o to, żeby pozostały po nich jedynie miłe wspomnienia o chwilach relaksu z rodziną – mówi Konrad Gaca.

Oto 4 przepisy na fit potrawy wielkanocne Konrada Gacy:Jajka faszerowane ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem

Składniki:

  • jajka, 2 szt.
  • ogórek, 20 g
  • rzodkiewka, 1 szt.
  • jogurt naturalny, 2 łyżki
  • pieprz, koperek do smaku

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, przekrajamy na połówki i wyjmujemy żółtka. Rzodkiewkę i ogórek kroimy w bardzo drobną kostkę, mieszamy z żółtkiem, jogurtem, poszatkowanym koperkiem i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy białka.

Barszcz biały ze świeżym chrzanem

Składniki:

  • marchew, 2 szt.
  • pietruszka, 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 1 ząbek
  • świeżo starty chrzan, 2 łyżki
  • jajka gotowane na twardo, 2 szt.
  • śmietana 12%, 3 łyżki
  • masło (bez soli) 1/8 kostki
  • sok z cytryny, 4 łyżeczki
  • ziele angielskie, 5 ziaren
  • liść laurowy
  • natka pietruszki, 1 łyżka
  • majeranek do smaku
  • pieprz naturalny

Wykonanie:

Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pietruszkę kroimy na pół. Warzywa wkładamy do 1 litra wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy cebulę i pietruszkę. Do wywaru dodajemy posiekany czosnek, utarty chrzan, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy oraz sok z cytryny. Gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy, następnie łączymy z masłem i śmietaną. Przyprawiamy do smaku. Ugotowane jajka kroimy i kładziemy na talerze, zalewamy barszczem, posypujemy natką pietruszki.

Sernik pomarańczowo-waniliowy

Składniki:

  • ser biały, 650 g
  • jajka, 4 szt.
  • Cukier brzozowy, 100 g
  • Laska wanilii, 1 szt.
  • Skórka z pomarańczy, 1 łyżeczka
  • Rodzynki, 50 g

Wykonanie:

Ser mielimy co najmniej 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy cukier z żółtkami. Laskę wanilii kroimy na pół, zbieramy łyżeczką nasiona i dodajemy do utartych żółtek. Dokładamy rodzynki, skórkę pomarańczy, ser i dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę serową. Całość pieczemy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.

Sernik na zimno

Składniki:

• serki naturalne, 6 opakowań (po 150 g)
• zapach rumowy, pół fiolki
• stewia w proszku, 4 – 6 łyżek
• żelatyna, 2/3 opakowania
• naturalny sok z jagód, czarnej porzeczki lub malin, kilka łyżeczek
• mleko, 100 ml
• woda, ¾ szklanki
• owoce do dekoracji

Wykonanie:

Serki (trzymane w ciepłym miejscu) wkładamy do miski, dodajemy aromat rumowy i stewię w proszku, wszystko mieszamy. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy żelatynę (2/3 opakowania) rozpuszczoną w mleku. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy i zostawiamy do zastygnięcia. Pozostałą żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy sok, dosładzamy ewentualnie stewią w proszku. Na zastygniętej masie serowej układamy owoce i zalewamy galaretką.

Przygotowanie tych kilku prostych i przepysznych dań świątecznych sprawi, że bez zmartwień o dietę spędzimy święta tak, jak lubimy!

SKOMENTUJ JAKO PIERWSZA

Odpowiedz