Weselne menu – jak uraczyć gości i uniknąć błędów?

0
52
fot. Miętowe Wzgórza pod Warszawą

Jak dobrać odpowiednie menu na wesele? Wybór dań dla gości to nie jedyne zadanie, któremu para młoda musi stawić czoła młoda, jednak stanowi jeden z najtrudniejszych wyborów. Dziś standardem powinno być dbanie o potrzeby również tych gości, którzy przestrzegają konkretnych diet, np. wegetarian czy alergików.

PIERWSZE WRAŻENIE
Menu to jeden z najistotniejszych elementów, które wpływają na fakt, że decydujemy się na urządzenie przyjęcia weselnego w danym miejscu. Wiele o poziomie kulinarnym obiektu może nam powiedzieć już pierwsze spotkanie z jego przedstawicielem. Jeśli częstuje nas kawą czy herbatą, to na pewno dobry znak. Jeszcze lepszy, jeśli dla przełamania lodów zaproponuje jakąś przekąskę. Możemy być wtedy niemal pewni, że z taką samą starannością i zaangażowaniem będzie dbał o naszych gości.

BUDŻET
Prawdopodobnie każda para młoda marzy o tym, by na ich weselu pojawiły się same wykwintne potrawy. Nie zawsze jednak jest to możliwe w praktyce. Zanim przystąpimy do rozmów na temat menu, warto wyznaczyć budżet. Wówczas obiektowi organizującemu wesele czy też firmie cateringowej będzie znacznie łatwiej zaproponować ofertę.

RÓŻNE PODNIEBIENIA
Organizując wesele, pamiętajmy o potrzebach naszych gości. Świetnym rozwiązaniem, pomagającym ustalić menu, jest wysłanie zaproszeń z dołączoną karteczką, na której będą mogli zaznaczyć, czy przestrzegają diety wegetariańskiej, bezglutenowej, czy może są na coś uczuleni. Nawet jeśli nie będziemy w stanie zaspokoić wszystkich wymagań kulinarnych, niesłychanie miłym gestem jest wzięcie pod uwagę różnych upodobań czy dietetycznych restrykcji tych, których zapraszamy.

ELASTYCZNOŚĆ
Zwróćmy uwagę na to, czy firma cateringowa lub obiekt, w którym chcemy zorganizować weselne przyjęcie są elastyczne w swojej ofercie. Jeśli w proponowanym menu nie wszystkie potrawy przypadną nam do gustu, nie powinno być problemu z uwzględnieniem naszych oczekiwań.

SMAKOWE TESTERY
Warto na własnej skórze przekonać się, jak smakują potrawy, zanim zdecydujemy się włączyć je do weselnego menu. Niestety, nie wszystkie miejsca oferują taką usługę, a w niektórych trzeba za nią dodatkowo płacić. Czasem jednak testowanie serwowanych dań może okazać się cenną wskazówką przy wyborze obiektu lub firmy cateringowej.

Jedzenie to element wesela, w przypadku którego wpadki rażą bardziej niż w jakimkolwiek innym. Jeśli mamy wątpliwości co do danego miejsca i jego oferty kulinarnej, dobrze nie polegać na pierwszym wrażeniu, ale odwiedzić je jeszcze raz albo nawet kilka.  Tylko tak nabierzemy pewności, że to właściwy wybór.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here