Proste pomysły na odżywcze koktajle

Proste pomysły na odżywcze koktajle

Wiosna za oknem wprawia nas w dobry nastrój. Coraz dłuższe dni, słoneczna pogoda i wzrost temperatur sprawiają, że chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu. Dlatego w tym przyjemnym okresie warto zadbać, by w diecie znalazło się miejsce na kolorowe, orzeźwiające i bardzo odżywcze koktajle, które dodadzą energii, wzmocnią ciało, a nawet pozytywnie wpłyną na wygląd skóry.

W okresie wiosennym nasza ochota i zapotrzebowanie na witaminy oraz wartości odżywcze wcale nie maleje. Jednak ciepłe, rozgrzewające zupy warto zamienić na pożywne, lekkie koktajle. Od składników, które postanowimy ze sobą połączyć, zależy jaki wpływ i na co będzie miał nasz odżywczy koktajl. Prócz palety kuszących kolorów, wybierać można także spośród bogactwa witamin i smaków.

Piękna skóra w egzotycznym stylu
Ten intensywny kolor koktajlu od razu przywodzi na myśl ciepło i słońce. A jego pierwszy łyk, pełen egzotyki, zaskakuje niesamowitym smakiem. Dodanie do składników suszonego Mango z wysoką zawartością witaminy A sprawia, że dużo łatwiej będzie nam utrzymać wiosną zdrową skórę o ładnym kolorycie.

Składniki:

  • 70 g Mango Bakalland

  • 1 banan

  • 1 papaja

  • 1 łyżka soku z limonki

  • 2 szklanki wody

  • 50 g Jagody Goji Bakalland

Z umytej papai usuwamy pestkę i wydrążamy owoc. Kawałki miąższu umieszczamy w misce. Do naczynia dorzucamy pokrojonego banana oraz mango. Dodajemy łyżkę soku z limonki, wlewamy 2

szklanki wody i całość blendujemy. Dla ozdoby, zdrowia i lepszego smaku, na sam koniec, do koktajlu dodajemy Jagody Goji.

Złoto dla ciała
Wiosną należy dbać nie tylko o odporność, ale także o kondycję swojego ciała. Dlatego najlepiej sięgnąć po Złote owoce, czyli miechunkę peruwiańską. To bogactwo składników odżywczych, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wysoka zawartość potasu polepsza pracę mięśni, a żelazo zabezpiecza organizm przed anemią. Ten złoty koktajl jest także cennym źródłem błonnika, który poprawia przemianę materii.

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia

  • 60 g Złotych owoców Bakalland

  • 1 szklanka mleka kokosowego

  • 1 łyżka miodu

  • 100 g wiórków kokosowych Bakalland

Nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym i odkładamy co najmniej na godzinę, aż napęcznieją. Następnie mieszamy je z wiórkami kokosowymi. Zalewamy je mlekiem i dodajemy łyżkę miodu. Następnie przelewamy wymieszane składniki do szklanek i wstawiamy do lodówki na ok. 8 godzin. Złote owoce Bakalland blendujemy i po schłodzeniu napoju wykładamy na wierzch koktajlu.

Przedpremierowy zastrzyk energii
Znakomitym pomysłem na koktajl już z nutą lata, jest fioletowy napój z owoców leśnych. Choć jest jeszcze przed sezonem na maliny, jagody i borówki, to możemy wykorzystać je w zmrożonej formie. Wzbogacenia koktajlu o migdały sprawi, że zawarte w nich witaminy B1, B2 oraz magnez, przyczynią się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a także zmniejszą uczucie zmęczenia i znużenia. Prawdziwy zastrzyk chrupiącej energii!

Składniki:

  • 50 g malin

  • 50 g jagód

  • 50 g borówek

  • 70 g migdałów Bakalland

  • 50 g orzechów laskowych Bakalland

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

Wszystkie mrożone owoce mieszamy w naczyniu wraz z migdałami. Dodajemy mleko oraz jogurt naturalny i wszystko razem blendujemy, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Na wierzch koktajlu kładziemy kilka orzechów laskowych i owoców w całości.

SKOMENTUJ JAKO PIERWSZA

Odpowiedz